Buna dimineata dragii mei 🙂 ca tot e vineri si vine weekend-ul m-am gandit sa scriu repede acest articol sa va dau niste idei pentru o plimbare scurta si frumoasa prin Transilvania 😀 Dupa cum poate ati vazut pe Facebook sau pe Instagram, am postat in ultima vreme cateva poze din niste locatii superbe din imprejurimile Sibiului care chiar merita vizitate.
Prima ar fi Alma Vii, un satuc sasesc ce dateaza din 1289, cu casute colorate, flori multe, un peisaj mirific si o liniste incredibila care parca iti ureaza bun venit 🙂 Bijuteria satului este biserica fortificata care sta mandra in varf de deal. Construita in secolul XIV, biserica face parte din patrimoniul UNESCO, iar 2 secole mai tarziu a fost ridicata fortificatia din jurul ei.
Noi nu am reusit sa intram in ea, pentru ca din pacate am ajuns chiar in perioada de pauza, intre 13 si 15 este pauza de masa (de tinut minte daca vreti sa ii faceti o vizita). Ne-am plimbat putin pe langa ea, admirand-o din toate unghiurile, ne-am bucurat de privelistea catre sat, iar apoi am coborat sa exploram putin stradutele satului.
Satele astea ma fac cateodata sa ma intreb daca intr-adevar sunt locuite, pentru ca era exact ca in Valea Viilor, nu vedeai un om sau o masina, era o liniste apasatoare, parca un pic prea liniste as spune eu. Sau pur si simplu sunt eu obisnuita cu galagia orasului, iar aici totul se desfasoara dupa propriul ritm.
De la Alma Vii am ajuns la Biertan, un adevarat complex arhitectural medieval care iti taie respiratia. In centru se afla o biserica impunatoare de tip hala, construita intre anii 1490 si 1520 in stil gotic tarziu, de altfel este ultima biserica din Transilvania contruita in acest stil. Biserica este aparata de 3 ziduri de incinta, cu turnuri si bastioane, iar intrarea in cetate se face prin 3 porti.
Un alt lucru foarte interesant la Biertan este usa cu 19 incuietori, usa sacristiei, realizata de mesterii locali in 1515. Am aflat ca a fost chiar premiata la Expozitia Mondiala din 1900 la Paris, fiind un exemplu reprezentativ de manufactura saseasca medievala. Mai puteti vedea aici si o camaruta vestita unde erau inchisi sotii care nu se mai intelegeau, si timp de 2 saptamani trebuiau sa imparta totul, un pat micut, o masa mica cu un singur scaun, o farfurie, o lingura, o furculita, si altele, iar in cele din urma ei se impacau 🙂 Din cauza aceasta nu a fost nici un divort in Biertan timp de cateva secole – foarte tare, nu? 😀
Noi am fost la Biertan de mai multe ori deja, insa cum eram si cu mama mea, am vrut sa vada si ea biserica, asa ca am intrat din nou sa o vedem. Interiorul a fost restaurat si doar putin modificat, pastrandu-si o mare parte din farmecul original. In fata cetatii e amenajat si un mic parculet, am stat acolo pe o bancuta, am mancat o inghetata si apoi am plecat mai departe, catre Castelul Bethlen din Cris.
Ei bine, nu stiam de castelul acesta, si nu ma asteptam sa fie atat de frumos si interesant, cu toate ca a fost o ruina pana acum cativa ani, cand au inceput lucrarile de restaurare 🙂 Castelul Bethlen-Cris a fost construit intre secolele XIV si XVIII in stil Renascentist ca si resedinta nobliara fortificata pentru familia Bethlen, de unde ii provine si numele.
Acest castel este probabil cel mai frumos castel construit in stil Renascentic din Ardeal si chiar merita readus la frumusetea de odinioara. Mi-a placut foarte mult curtea imensa, care era foarte aranjata si plina de flori, si am prins si apusul aici, care i-a dat un farmec aparte castelului.
Nu ma asteptam sa fie asa frumos si chiar imi doresc sa mai revin aici cat mai curand. Si daca tot vorbim de castele, o sa va las si o poza pe care am facut-o la Castelul Corvinilor acum cateva zile 🙂 Poate o sa fac si un articol de acolo in curand, desi toata lumea stie cat de frumos e acolo 🙂
Sper sa va placa articolul meu, si daca mergeti pe la Alma Vii, Biertan sau Castelul Bethlen, sper sa imi spuneti cum vi s-a parut 🙂